ĐOKA KOSTIĆ

„Nešto jače od droge – nešto lepše“

Odrastao sam kao dete razvedenih roditelja i većinu svog slobodnog vremena proveo sam na ulici. Tamo dolazim u kontakt sa lošim društvom u kojem počinjem da tražim ideale. Da bih mogao da postanem nešto što nisam, počeo sam da uzimam alkohol, travu, tablete, heroin, koji su mogli na kratko da promene moju ličnost i svest. Tako krecem u svet narkomanije.
Zavisnost u moj porodični život donosi haos. S majkom nisam mogao da nadjem zajednički jezik i bio sam izuzetno buntovan prema njoj. Ona posle kraće bolesti izvršava samoubistvo, a ja ostajem da živim sa ocem… Tada moj život još više kreće stranputicom, a heroin sve više uzima maha. Posle očeve smrti ostajem sam, prodajem očev stan i kola. Sve trošim na heroin. Agonija u meni raste, a pomoći nema. Dva puta ležim na psihijatriji, odlazim na Zlatibor, uzimam metadonsku terapiju, tražim rešenje ali ga ne nalazim…Selim se iz Novog Sada na selo ali i dalje ne mogu da pobegnem od želje za heroinom.
Jednostavno, zarobljen sam. Vraćam se u grad. Tada odlučujem da prodam stan i sav novac potrošim na drogu, a potom se ubijem. Shvatam da nema smisla da mučim sebe i druge.
Medutim, ¨igrom slucaja¨ od jednog drugara čujem za ¨Raskršce¨. Kada sam tamo otišao, prvi put čujem da postoji izlaz iz situacije u kojoj se nalazim. Ti ljudi mi pružaju ljubav i prihvatanje. Govore mi da su i oni bili narkomani i da su sada slobodni. Rekli su da im je vera u Boga pomogla da se izvuku iz narkomanije. U tim trenucima počinjem da shvatam da postoji nešto više od drogiranja. Ubrzo ulazim u izolacioni program gde počinje period isceljenja i oslobodjenja od droge. Kroz molitvu, čitanje Biblije, i svakodnevni život dobijam snagu za borbu protiv zavisnosti. Nestaje osećaj krivice, nema agonije, očaja i mržnje, a na to mesto dolazi sreća, ljubav, radost i mir. U rehabilitacionom programu ostajem 12 meseci i intezivno radim na promeni svog karaktera i životnih stavova. Sada sam pri kraju programa i trudim se da budem od pomoći ljudima koji imaju problem sa zavisnošcu. Polako se vraćam u normalan život, imam planove za buducnost.

Novo sam stvorenje svesno da postoji nešto jače od droge…nešto lepše…

Đoka pre i posle