INFORMACIJE O DROGAMA

AMFETAMIN I METAMFETAMIN

Amfetamin je sintetička droga koja stimulativno deluje na centralni nervni sistem, dok je metamfetamin adiktivni stimulant koji snažno aktivira određene moždane ćelije. Proizvode se u obliku tableta različite boje, kapsula, praha, kristala ili rastvora. Kod korisnika se razvija jaka fizička i psihička zavisnost.

Amfetamin se organizam unosi gutanjem, ušmrkivanjem, intravenski i ređe pušenjem. Dejstvo droge nastupa trenutno i traje 3 do 4 sata. Očituje se kroz povećanu fizičku aktivnost, povišenu telesnu temperaturu, smanjenje apetita, proširenje zenica, euforiju i izražen osećaj samopouzdanja.

Odmah nakon prestanka dejstva droge kod korisnika se javlja osećaj iscrpljenosti, depresija, razdražljivost i paranoja. U dugoročne posledice ubrajaju se ekstremna anoreksija, oštećenja krvnih sudova mozga, respiratorni problemi i nepravilno kucanje srca koje može rezultirati smrću.

Razdražljivost, pričljivost, loša koordinacija pokreta, potreba za tečnošću, neki su od simptoma po kojima se može prepoznati osoba koja uzima amfetamin ili metamfetamin.

Ulični nazivi su: speed, ajs, met, kristal.

EKSTAZI

MDMA u žargonu poznat kao ekstazi je sintetički narkotik koji je u novije vreme veoma popularan među mladima. Specifičan je po kombinaciji stimulativnog i halucinogenog dejstva koje uzrokuje kod korisnika. Proizvodi se u obliku tableta na kojima su često prisutni raznovrsni crteži. Uzimanje ekstazija dovodi do snažne psihičke zavisnosti.

Ekstazi se uzima oralno (gutanjem) najčešće na grupnim slavljima, u kafićima, diskotekama pa se ubraja u tzv. klubske droge. Dejstvo počinje 20 do 60 minuta nakon uzimanja i traje 3 do 6 sati. Početak delovanja korisnici osete kao euforiju, osećaj blagostanja i opuštenosti, povišenu fizičku i mentalnu snagu i opštu izdržljivost.

Nakon prestanka dejstva javlja se nesanica i razdražljivost dok su dugoročni efekti mnogo ozbiljniji i mogu dovesti do trajnog oštećenja mozga, psihoze, paranoje i hronične depresije. Povišena telesna temperatura i krvni pritisak koji prouzrokuje ekstazi može dovesti do smrti.

Ulični nazivi su: ekser, i, eks.

HEROIN

Heroin je droga koja spada u grupu opijata. Proizvodi se preradom opijumskog maka, a u obliku je praha čija boja varira od braon do bele u zavisnosti od čistoće. Heroin je uzročnik najvećeg broja smrtnih slučajeva među zavisnicima. Bez obzira na koji način se uzima veoma brzo stvara snažnu fizičku i psihičku zavisnost.

Heroin se u organizam unosi ušmrkivanjem, pušenjem i intravenski. Deluje na opijatske receptore u mozgu i gotovo trenutno izaziva kratkotrajan i snažan osećaj euforije ( flesh). U narednih nekoliko sati sledi stanje slično snu (stond) tokom kojeg je osoba naizmenično budna i pospana. Na telesnom nivou heroin usporava disanje i srčani rad, širi krvne sudove, dajući osećaj toplote, dok su zenice jako sužene.

Prestanak upotrebe kod zavisnika dovodi do pojave apstinencijalnog sindroma (fizičke krize) koji se manifestuje kroz bolove u celom telu, mučninu, povraćanje, proliv, pojačano znojenje, groznicu i drhtavicu. Kriza traje 7 do 10 dana , ali osećaj slabosti i bezvoljnosti može trajati i nekoliko meseci. Time se završava fizička zavisnost od heroina, ali ne i vrlo snažna psihička, odnosno neprekidna žudnja za drogom, koja je i razlog što se zavisnik ponovo vraća heroinu.

Znaci po kojima se može prepoznati osoba koja uzima heroin su suvoća usta, suženje zenica, vodnjikavost očiju, crvenilo nosa i lica, svrab po telu, tragovi uboda igle i krvi na odeći.

Ulični nazivi su: hors, dop, džank, žuto, pajdo.

KOKAIN I KREK

Kokain je veoma adiktivan stimulans koji direktno deluje na mozak. Dobija se iz biljke koka koja raste u Južnoj Americi. Kokain se proizvodi u obliku belog, kristalizovanog praha. Krek nastaje preradom kokaina sa ciljem da se dobiju grumenovi nalik vosku koji su namenjeni pušenju. Kod korisnika se razvija izuzetno jaka psihička zavisnost.

Kokain se u organizam unosi ušmrkivanjem, pušenjem, intravenski, ređe žvakanjem i gutanjem. Veoma brzo po unošenju u organizam javlja se euforija i povećanje psiho-fizičkih sposobnosti. Osećaj gladi i potreba za snom se gube i simptomi umora nestaju. Psihički efekti droge traju kratko i to od 15 do 60 minuta te osobe često više puta uzimaju kokain u kratkim vremenskim intervalima da bi produžili dejstvo.

Prestanak dejstva praćen je mučninom i povraćanjem, poremećajima u radu srca, povećanim umorom i problemima sa krvnim pritiskom. Moguće su vidne , slušne i taktilne halucinacije („ bube ulaze pod kožu“ ) i sumanute ideje. Takođe često se javlja i kokainski delirijum sa ponašanjem opasnim po osobu i okolinu sa učestalim suicidnim idejama.

Za osobe koje uzimaju kokain ili krek karekteristično je da su hiperaktivne, pričljive, sa proširenim zenicama i smanjenom moći rasuđivanja.

Ulični nazivi su: koks, belo, koka, lobe.

LSD

LSD je najjača sintetska droga, bez boje, ukusa i mirisa čija je osnovna karakteristika da izaziva halucinacije. Samo dejstvo droge je nepredvidivo i zavisi o količine koja je uneta u organizam, očekivanja i okruženja u kojem se droga uzima. Najčešće se proizvodi u obliku ’’tripova’’- papirića na koje je nanet rastvor LSD-a, a ređe u obliku praha, pilula i kapsula. Kod korisnika izaziva psihičku zavisnost.

Dejstvo počinje jedan sat po uzimanju i traje do 12 sati, a nekada i duže. Početak je obeležen euforijom sa jakim smehom i osećanjem opuštenosti, sreće i zadovoljstva. Sadržaj halucinacija može biti prijatan ili neprijatan i predstavlja opasnost po konzumenta i okolinu, a takva stanja su poznata kao ’’good trip’’ ili ’’bad trip’’. Efekti se ogledaju kroz brojne psihičke reakcije. Promene emocija i raspoloženja su intenzivne i nagle i doživljaj vremena i prostora je izmenjen. Dolazi i do promena u brzini i sadržaju misaonog procesa.

Po prestanku delovanja javljaju se blaži psihički efekti kao što su konfuzija, nesigurnost pokreta i tremor. Redovna upotreba LSD-a za posledicu ima razvoj tolerancije, pa korisnik više ne doživljava efekte ni se velikim dozama.

Uzimanje LSD-a prouzrokuje produžena stanja anksioznosti, depresije i psihotičnih reakcija koje često završavaju samoubistvom. Jedan od produženih efekata LSD-a je ’’flash back’’- spontano pojavljivanje halucinacija bez uzimanja droge.

Znaci po kojima se može prepoznati osoba koja koristi LSD su nepovezan govor, nagla promena raspoloženja iz plača u smeh i široke zenice.

Ulični nazivi su: esid, kiselina, trip.

MARIHUANA

Marihuana je najčešće korišćena droga u svetu i kod nas. To je zelena, braonkasta ili žuta mešavina sitno iseckanih suvih cvetova, lišća i semenki Indijske konoplje. Iz konoplje se dobija i hašiš, smola dobijena iz cvetova, različitih nijansi braon boje. Marihuana stvara psihičku zavisnost, i može biti štetna na mnogo načina, kako u trenutku uzimanja, tako i tokom dužeg vremena konzumiranja.

Marihuana se svrstava i u grupu halocinogena i u grupu depresora. Najčešće se puši pomešana sa duvanom, kao cigareta (tzv. joint) ili pomoću lula. Neki korisnici marihuanu uzimaju sa hranom ili je piju kao čaj. Efekti nastupaju posle nekoliko minuta, a svoj vrhunac dostižu nakon 10 do 30 minuta. Početak delovanja korisnici osete kao euforiju, opuštenost, veselost, pojačanu govorljivost i druželjubivost uz nekontrolisan smeh.

Nakon završetka delovanja javlja se povećana potreba za snom i povećan apetit, a mogu se javiti i problemi sa pamćenjem i koncentracijom. Dugotrajnom upotrebom marihuane raste opasnost od trajnih oštećenja koordinacije i pažnje, gubitka interesovanja i motivacije za sve što je ranije bilo važno, bezvoljnosti, apatije.

Znaci po kojima se može prepoznati osoba koja koristi marihuanu su suvoća usta, zakrvavljene oči, staklasti pogled i spušteni kapci.

Ulični nazivi su: trava, vutra, gras, gandža, džidža, vuja, ganja.

METADON

Metadon je sintetički opijat specifičan po svom dugotrajnom dejstvu. Koristi se u lečenju zavisnosti od heroina i ostalih opijata. U praksi se pokazalo da je vrlo često zloupotrebljavan od strane zavisnika. Prema rezultatima istraživanja američke agencije „ Drug abuse warning network“, između 1998. i 2001. godine zloupotreba metadona porasla je za preko 300 %. U porastu je i broj smrtnih slučajeva i krivičnih dela prouzrokovanih metadonom .

Metadon se proizvodie u obliku tableta, kapi i ampula. U organizam se unosi oralno. Kod osoba koje ga uzimaju izaziva snažnu psihičku i fizičku zavisnost koja se može uporediti sa onom koju izaziva heroin. Dejstvo nastupa 20-30 minuta nakon uzimanja, i traje par sati u zavisnosti od unete doze. Euforično ponašanje, gubitak apetita, preterano znojenje, konstantno češanje po čitavom telu pokazatelji su da je osoba uzela metadon. Kao neželjeni efekti javljaju se pospanost, konfuzija, vrtoglavica, mučnina i povraćanje.

Prestanak upotrebe metadona kod zavisnika dovodi do pojave apstinencijalnog sindroma (fizičke krize) koji se manifestuje kroz bolove u celom telu, mučninu, povraćanje, proliv, pojačano znojenje, groznicu i drhtavicu. Kriza je veoma jaka i dugo traje, tako da se kod ove vrste zavisnosti, u većini slučajeva preporučuje bolnički smeštaj i nadzor. Zato što izaziva veoma jaku psihičku zavisnost i zato što se koristi u lečenju zavisnika od heroina, uvek postoji opasnost da zavisnici posegnu ponovo ili za heroinom ili za bilo čim drugim što bi moglo da zadovolji njihovu potrebu za metadonom. Metadon je uzročnik velikog dela nasilnog ponašanja.

Znaci po kojima se može prepoznati osoba koja uzima metadon su suvoća usta, suženje zenica, vodnjikavost očiju, crvenilo nosa i lica, svrab po telu.

Ulični naziv je met.