BRANKA

„Više nisam mogla da živim“

Ja sam Branka Ćuslović, imam 22 godine, iz Beograda sam. Kao mala nisam imala najsrećnije detinjstvo. Roditelji su mi bili razvedeni, kasnije je otac preminuo a majci je dijagnostikovana multipla skleroza. Tog dana kad je otac preminuo moj brat počinje da se drogira. Od tada moj život kreće nizbrdo, nisam uspela da se pomirim sa situacijom koja je zadesila moju porodicu i često idem na ulicu. Tražeći pripadanje upadam u sve gore i gore krugove društva. Počinjem da pušim, pijem i da se drogiram. Odlazim od kuće i život mi je postao haos čiji su deo bile žurke, kriminal, droga, alkohol. Više nisam imala snage da se vratim kući. Baba i deda mi daju stan na korišćenje očajni što zivim na ulici ali ja se tada još više drogiram. Postajem iscrpljena, slomljena od svih loših stvari, trauma i događaja koje narkomanija nosi sa sobom, i prvi put probam heroin.
Tada shvatam da imam dva puta: lečenje ili droga. Više nisam mogla da živim, više ne uz paranoje, depresije, strahove koje sam imala.

Od brata koji se već rehabilitovao čujem za „Raskršće“ i odlučujem da uđem u Teen Challenge program. Adaptacija na program mi je bila veoma teška-prelazak iz haotičnog života u uredan i miran život. Ono što me je u početku zadržalo bila je ljubav, razumevanje i podrška koju sam dobijala od osoblja i devojaka u centru. Kasnije u programu sam prihvatila savete, menjala svoj karakter i loše navike.
Danas više nisam besna, nezadovoljna, rastrojena, neispunjena, loša, bez smisla i cilja, nisam zarobljena. Sada imam život, nov odnos sa porodicom, smisao, radost, sposobnost da volim i prihvatam sebe i druge, želju da živim i da se borim. Danas imam ono što sam najviše želela-SLOBODU!

Branka pre
Branka posle