DAVORIN

BUDUĆNOST ISPUNJENA NADOM

Zovem se Davorin Sanković. Rođen sam 1979. godine u Smederevskoj Palanci. Odrastao sam sa majkom, ocem i bratom. Moj otac je bio vojno lice i poginuo je u građanskom ratu.

Ubrzo nakon njegove smrti, iz radoznalosti, sam počeo da se drogiram. Koristio sam sve do čega sam mogao da dođem. Kada sam imao trinaest godina bio sam uhapšen zbog posedovanja marihuane. Tada je moja majka saznala da imam problem sa drogom i probala je na sve moguće načine da mi pomogne. Međutim, moj problem sa zavisnošću se nastavio. 2001. godine sam se preselio u Novi Sad, gde sam sagradio kuću i zaposlio se na televiziji. I dalje sam nastavio da živim po starom i zbog toga sam izgubio posao. Takođe sam izgubio i kontakt sa majkom koja nije više mogla da gleda kako propadam. Tražeći najlakši način da dođem do bilo kakave supstance, pored bolnice i psihijatara, čuo sam za organizaciju koja pomaže zavisnicima. Tada sam prvi put došao u kancelariju „Raskršća“.

2004. godine nakon brojnih hapšenja zbog raznih prekršaja i sve težeg dolaženja do droge, lekari su mi ponudili metadon. Tada su svi metadon smatrali rešenjem, pa čak i ja. Počeo sam da uzimam metadon koji me je odveo u još veći očaj i u život bez ikakve nade da će se bilo šta promeniti. Kad mi je majka bila u poseti dok sam bio u zatvoru, odjednom sam počeo da razmišljam da bi trebalo da dam sebi još jednu šansu i da probam da se skinem. Uz podršku majke ušao sam u Raskršće. Zbog toga što sam devet godina bio na metadonskoj terapiji morao sam da odem u bolnicu na detoksikaciju. U centru se moja kriza nastavila i naredna dva i po meseca nisam mogao da spavam. Nakon fizičke krize, polako sam počeo da shvatam da mnoge druge stvari u mom životu, osim narkomanije, nisu kako treba.

Čitajući Sveto pismo, slušajući učeništvo i prisustvujući drugim aktivnostima počeo sam da primenjujem u svom životu ono što sam naučio u centru. Počeo sam da se menjam i postepeno sam postajao osoba kakva sam trebao da budem. Kada sam stigao do poslednje faze u programu osoblje me je posavetovalo da ostanem još mesec dana. Bez razmišljanja sam prihvatio ponudu. U narednih nekoliko dana ponudili su mi da ostanem u centru, nakon završetka programa, da služim i da vodim slavljenje. Verujem da je to bio Božiji plan za mene i veoma sam zahvalan i srećan zbog svega što mi se dešava u životu. Odnos sa majkom i bratom se popravlja i napreduje i idem ka budućnosti koja je ispunjena nadom i sigurnošću.

 

Davorin pre
Davorin pre
Davorin posle
Davorin posle